Selecteer een pagina

Zorg jij voor familie en voel je je soms gestrest? Ben je moe van de zorg op je werk en moe van je werk als je zorgt? Kijk je niet uit naar december omdat je niet weet waar je de extra tijd voor het organiseren van de feestdagen vandaan moet halen? Te veel stress is ongezond. Wat zou jij doen met 2 uur extra?

2 uur over

Iemand zegt op het laatste moment een opdracht af, een cliënt verzet een afspraak of een leerling is ziek. Ineens heb je 2 uur over. Wat ga je ermee doen?

  1.  Lekker chillen, ik heb het verdiend!
  2.  Ik haal opgelucht adem. Er staan nog gigaveel dingen op mijn to do lijstje. Die ga ik lekker wegwerken.

 

De meeste mensen kiezen voor 2. En het is een fijn gevoel als je wat administratie kunt wegwerken of als je een telefoontje hebt gepleegd, waar je al een tijd tegen aan hikte. Tevreden!

TEVREDEN!

Hoe zou het voelen als je in die 2 uur iets kon doen om de rest van de maand minder stress te ervaren? TEVREDEN!

Heb je vaak zoveel te doen, dat je meer tegen de dag op ziet, dan dat je er zin in hebt? Dan heb je de mogelijkheid om 2 uur van een afstandje naar je dag te kijken. Als je wilt kun je de volgende 5 vragen hierbij gebruiken (geïnspireerd door onder andere Louise Hay)

5 vragen die helpen om stress te verminderen

Deze 5 vragen kunnen je helpen om de stress te verminderen. Misschien niet meteen vandaag, maar wel als je over een maand tevreden terug kijkt:

 

  1. Wat kan eenvoudiger?
  2. Kan ik dingen weglaten?
  3. Vind ik alles wat erop staat echt belangrijk? Waar kijk ik over een maand tevreden op terug?
  4. Wat heb ik nodig om meer energie te krijgen uit mijn werk en mantelzorg? Waar word ik blij van?
  5. Wat stel ik uit omdat ik het te ingewikkeld vind, …   terwijl ik er nog niet eens aan ben begonnen?

Ongezond.

To do lijstjes maken is niet zo gezond. Dat wil zeggen, als je je voorneemt om alles op die lijstjes te gaan doen.  Het vermeerdert het gevoel van stress. Als braindump (schrijf het op, dan is het uit je hoofd) kun je ze wel goed gebruiken.

Ik ben zelf supergoed in het bedenken van dingen die ik moet doen. Ik bewaarde mijn to do lijstjes in een map, omdat ik dacht, dat alles even belangrijk was. Elke week keek ik ze even door, wat er nog op stond. De wereld bleek niet te vergaan als ik niet alles voor elkaar kreeg. Met de mantelzorg erbij lukt het me helemaal om superveel to do’s te verzamelen. Niemand vroeg me om al die dingen te doen, ik bedacht het allemaal zelf.

Na een tijdje las ik die lijstjes door en vroeg ik  me af waarom ik sommige dingen van mezelf moest doen?!? De hoezen van de bank wassen?!? Plinten leggen op zolder ?!?

Lekker chillen was echt een veel betere keuze geweest.

Ik hoor graag wat er op jouw lijstje staat! Schrijf het  gerust in het commentaarveld.

Zie je op tegen december? Heb je een to do lijst voor de feestdagen van 2 A4-tjes?

Doe mee met Minder stress, Meer Mooie Momenten. Schrijf je in voor 1 december!

Pin It on Pinterest

Share This