Selecteer een pagina

 

Praten met een robot, de deur open doen met je telefoon, helpt dat of is dat eng?

Een slot met telefooncode voor de wijkverpleging, is dat eng? Of een koelkast, die controleert of je de maaltijd van Tafeltje-dek-je wel opeet? Is het erg als een dame met dementie beste vriendinnen is met een robot? Wat vind jij? Robotica en domotica, helpt dat voor mantelzorgers? Is dat eng, als je je voorstelt, dat jij zelf verzorgd wordt?

 

Praten met een robot, helpt dat?

Als student keek ik uren lang televisie. Ik had nog niet zoveel vrienden en studeren deed ik soms ook. Voor het eerst alleen op kamers voelde me eenzaam. Melrose Place werd mijn dagelijkse familie. Tante Oprah zag ik vaker dan mijn ouders en zus.Later zat ik met een heel studentenhuis klokslag half negen voor de buis: Goede tijden, slechte tijden. Onze pleegzoon wilde altijd eerst minstens een half uur gamen om te schakelen van de BSO naar ons. Schakeltijd met Legobob. Is dat eng?

Verschillen deze voorbeelden nou veel van een robot?

  • Lekker ontspannen voor tv
  • of een spelletje op de computer
  • of een robot om mee te praten.

In de zorg knappen mensen vaak op van muziek, die ze nog kennen van de tijd, toen ze jong waren. Sail along silvery moon, Melodie d’amour, Buena sera (signorita, buena sera). Als activiteitenbegeleider zag ik het gedrag van mensen veranderen van in zichzelf gekeerd en mopperend naar gezellig kletsend en waarderend meehummend. Is dat eng, als een robot de radio op gezette tijden een half uurtje aanzet?

 

Een slot met een camera en een code, is dat eng?

Vorig jaar verjaagde mijn moeder van tegen de tachtig een insluiper.

‘Ik ken u niet’, zei ze. ‘Wat doet u in mijn keuken? Ik wil dat u gaat!’

Een week later vond ze de kleine portomonnee met het oude foto’tje van mijn vader, toen ze trouwden. Toen sloeg de schrik haar pas om het hart. Hij had nonchalant weggegooid, wat haar heel dierbaar was. Nu zit de achterdeur op slot. Aan de voordeur kun je door het luikje zien, wie er buiten staat. Maar wat gaan we doen, als lopen moeilijk wordt?

 

Domotica of sleutelkastje

Een ander woord voor domotica is huisautomatisering. Dat vind ik wel een mooi begrijpelijk woord. Dan snap ik beter waar het over gaat.

Voor de ervaring met de insluiper  zou ik niet zo huiverig zijn om een sleutelkastje op te hangen voor bijvoorbeeld wijkverpleging. Ik zou nadenken over privacy en gegevens van mijn ouders, die bekend zijn bij invallers en uitzendkrachten.

Maar de praktijk vraagt om vertrouwen.

Na deze ervaring ga ik toch liever voor een slot, wat een seintje stuurt naar haar telefoon, zodat zij kan zien of ze de deur wil opendoen.

Alleen, mijn moeder wil niet over naar een smartphone! Mijn moeder wil de dingen graag begrijpen, zegt ze. Dan heeft ze het gevoel, dat ze er nog controle over heeft. Zo’n slot, dat spreekt haar niet aan.

 

Eng of behulpzaam?

Hoe blijft het geschikt en begrijpbaar voor degene waarvoor het bedoeld is?

  • Geeft je naaste de code niet aan de verkeerde persoon? Blijft je naaste ‘in control’?
  • Of geven de nieuwe gadgets een onveilig gevoel, omdat niet duidelijk is hoe het werkt? Of omdat het niet werkt omdat het te moeilijk is?
  • Werken ze zelfs onveiligheid in de hand, omdat je naaste de deur maar open laat staan, want dat is makkelijk …

Robotica en domotica kunnen veilig en behulpzaam zijn, als ze geschikt zijn voor de mensen, die ermee worden geholpen.

 

Vriendelijke groetjes, Nanzz

Leuke blog? Delen mag ;-)Ben benieuwd wat je ervan vindt? Schrijf gerust in het commentaarveld.

Wil je een gratis gesprek over mantelzorg? Stuur dan een mailtje naar: info@moeiteloosmantelzorgen.nl of klik hier.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This