Selecteer een pagina

Veel feesten is geen probleem. Als je ze niet hoeft te organiseren … Maar als jij alle boodschappen, regeldingen en afstemming moet doen, dan kan dat wel kopzorgen geven. Vooral als je een superleuke tijd wilt. Help! Decemberstress!

Zorg jij voor familie en zie je op tegen de feestdagen? Ik gun jou minder stress en meer mooie momenten! In deze blog de top 5 decemberstress en een tabel om je eigen stressveroorzakers toe te voegen.

Feestdagen

Je wilt perfecte feestdagen, of in ieder geval gezellige … Wat gebeurt er in de werkelijkheid? Je raakt langzamerhand in de stress omdat om de een of andere reden al die feesten achter elkaar in december vallen. Herken je dat? 1 feest per maand is wel te doen, maar waarom Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw allemaal in december moeten worden gepland?

Zorg jij naast je werk ook nog voor familie (als mantelzorger), dan is de kans groot dat je in januari opgelucht adem haalt. Hè, hè, de feestdagen weer overleefd! Effe bijkomen!

 

Kan dat niet anders? Minder Stress en Meer Mooie Momenten Graag!

 

Hoe komt het, dat die gezellige feesten voor zoveel stress zorgen?

 

1       Routine doorbroken

In december doorbreek je de routine. Leuk, maar ook stressvol. Werk je meestal hard en loop je daarna door naar familie om de boodschappen te halen en nog even te controleren of alles in orde is? In de kerstvakantie kan het zo maar zijn, dat je meer tijd hebt, wat vaker uitslaapt en minder te doen hebt. Misschien krijg je ineens hoofdpijn of voel je pas nu hoe moe je al die tijd was. Ook niet leuk!

 

Als je iets meer tijd hebt om uit te rusten voel je vaak pas hoe moe je al die tijd was.

 

2       Is het gezellig?

Gezellig bij elkaar, perfect! Totdat er een onderwerp op tafel komt, waar de gemoederen hoog door oplopen. Niemand is het meer met elkaar eens en je ouders pinken een teleurgesteld traantje weg terwijl de kinderen dreinen omdat ze niet alles hebben gekregen wat ze wilden. In je ooghoek zie je de teleurstelling van tante. Ze heeft leeftijd van je jongste niet helemaal goed in geschat en het dure spelletje valt niet in de smaak. Jij probeert te redden wat er te redden valt maar je man is al een tijd in de schuur ‘iets aan het regelen’. Zucht. Deceemberstress.

Ineens schiet de vlam in de pan en je tante vertrekt voor het toetje, waar je nog 6 uur voor in de keuken hebt gestaan. Door al je voorbereidingen ben je doodmoe en dus nog gevoeliger voor teleurstelling … bij mij werkt dat in ieder geval zo.

Tja, wat verwacht je dan? Een hele dag lang gezelligheid in een te kleine ruimte met mensen, die je het hele jaar door misschien niet eens zo vaak ziet, al zijn ze dan ook familie …

 

3       Griep en andere ongewenste cadeautjes

Vakantie met hoofdpijn of griep. Griep? Tja, als je met vrienden en familie lekker rond de open haard zit en elkaar vriendelijk omhelst en kust bij welkom en afscheid geef je elkaar niet alleen cadeautjes maar ook per ongeluk griepbacillen. Daar had je in de planning geen rekening mee gehouden, griep. Terwijl je snotterig op bed ligt voel je stress, hoe moet dat nu met het perfecte kerstmaal? Je had nog zo’n voorpret toen je alle recepten bij elkaar zocht. Heb je regelmatig kleine kinderen thuis? Vrees niet, dan heb je weerstand opgebouwd en ben jij degene die de anderen griep en verkoudheid cadeau geeft ;-).

O ja, en hoofdpijn: als je iets langer uitslaapt krijg je een cafeïnedip. Misschien komt het daardoor?

 

4       Hoge verwachtingen

Het perfecte cadeau bestaat niet. Dit helpt mij al een aantal jaren door de keuzestress in decemberwinkels. Gelukkig is het ook niet belangrijk. Het is voor mij veel belangrijker om te vertellen dat mijn familie waardevol voor me is en dat ik van ze houd. Hoe imperfect ik dat dan ook soms zeg ;-).

Ik kan niet raden wat iedereen wil krijgen, dus ja, ik vraag begin november wat ze willen hebben. Dan zit ik er nog steeds vaak naast. De wensen zijn alweer veranderd. Zucht.

 

5       Alles op het laatst doen

… en in je eentje. Dat is meestal niet zo’n goed idee. Het klinkt misschien wat tegennatuurlijk, maar het is een goed idee om als een ondernemer te denken als je december wat minder stressvol wilt overleven. Plannen klinkt niet gezellig maar draagt zeker bij aan gezelligheid. Teamwork, verwachtingen afstemmen en het delen van verantwoordelijkheid lijken niets te maken te hebben met perfecte feestdagen maar zijn in werkelijkheid onmisbaar, tenzij je een organisatorisch wonder bent.

Op het plaatje zie je een brainstorm van potentiële stressveroorzakers tijdens december.

Wil je een tabel waarin ik ze heb geclusterd? Schrijf je dan hier in: Minder Stress Meer Mooie Momenten

Dat scheelt je stress in december!

 

Tot morgen!

Nanzz van Vliet, coach voor mantelzorgers

 

Pin It on Pinterest

Share This