Selecteer een pagina

Ik voel pas dat ik moe ben als ik daar de tijd voor heb. Herken je dat bij jezelf?

 

Griep

Het lijkt een beetje op de griep vroeger bij ons thuis. Ik kreeg meestal als eerste griep. Dan volgde mijn zusje en zelfs mijn vader bleef een dagje thuis van zijn werk.

Als iedereen weer opgeknapt was begon mijn moeder met de koortsbibbers. Alsof zij pas ziek mocht worden als er niemand was om voor te zorgen. Zoiets gebeurt er volgens mij ook als je voor een familielid mantelzorgt. Hoe werk dat precies?

 

Druk zijn met zorgen voor een ander

Mantelzorgers gaan vaak maar door en door. Hier is denk ik hetzelfde mechanisme aan het werk. Ze zorgen voor iemand en omdat ze het daar zo druk mee hebben voelen ze niet dat ze moe zijn. Ze komen er gewoonweg niet aan toe. De zorg voelt als noodzaak. Iemand moet nu naar de huisarts, heeft nu pijn, moet nu geholpen worden met eten. Moe of niet, het moet nu gebeuren. Prioriteiten op de korte termijn ontnemen het zicht op de oplossingen en mogelijkheden voor de lange termijn.

 

Mijn zus belde. Ze zei, dat ze deze week mee zou gaan met mijn ouders naar een afspraak. Eerst bedacht ik 1000 en 1 dingen die ik in de vrijgekomen tijd zou kunnen gaan doen. Uiteindelijk heb ik op de bank gehangen. Ik bleek moe te zijn. Toen ik even niet nodig was kon ik dat pas voelen. herken je dat?

 

Tsja, als je niet voelt dat je moe bent zeg ik dit soort dingen:

  • Nee hoor, geen moeite, dat kan ik wel doen.
  • Het gaat goed.
  • Natuurlijk kan ik daarbij zijn. Ik zou het voor geen goud willen missen!

En zo sluipen er steeds meer mantelzorgtaken op mijn bordje…

 

Ben jij druk met zorgen voor een ander? Voel je je wel eens moe? Wat zeg jij als je moe bent en iemand vraagt of je iets wilt doen?

Ik ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat.

Schrijf je ervaringen in het commentaar vak hieronder.

 

Je kunt ook een mailtje sturen als je een keer wilt overleggen met mij of tips wilt, om makkelijker te mantelzorgen.

Vul hier het contactformulier in.

Klik op het email-adres om een mailtje te sturen: info@moeiteloosmantelzorgen.nl

Wil je tips? Vul dan het formulier hieronder in.

Pin It on Pinterest

Share This