Selecteer een pagina

10 november is het weer de dag van de mantelzorger. Wat kun je doen om de mantelzorgers in je omgeving een hart onder de riem te steken? Hoe vertel je dat je blij bent met de mantelzorger?

10 dingen die jij op 10 november kunt doen:

 

1 Vertel de mantelzorger dat je de blij bent met de mantelzorg

Vaak gaat het mantelzorgen een beetje tussendoor, even boodschappen meenemen, even bij moeder langs om de was te doen, op het laatste moment een afspraak afzeggen om mee te gaan naar het ziekenhuis. Er gaat vaak sluipenderwijs meer tijd inzitten. Dat is niet altijd zichtbaar maar kan toch een belasting vormen. Dan kan het fijn zijn om te merken, dat iemand jou ziet en waardeert. Daar wordt de mantelzorger blij van!

 

2 Bied de mantelzorger een luisterend oor

Soms wil je gewoon even praten over je zorgen. Dan is het luisterend oor van een vriendin heel waardevol. Het is fijn als iemand doorvraagt en niet meteen met oplossingen komt. Gewoon even iemand, die hoort hoe het met je gaat en waar je mee worstelt als mantelzorger, onbetaalbaar.

 

3 Bied hulp aan

Deze is tricky. Overleg eerst of de mantelzorger het fijn vindt als je iets voor hem of haar uitzoekt. Bied alleen hulp aan als je het wilt en kunt waarmaken. Maak de mantelzorger blij met hulp, die bij jou en je beschikbare tijd en mogelijkheden past.

Heb je geluisterd en doorgevraagd? Weet je waar de mantelzorger mee worstelt en wat hij of zij al geprobeerd heeft? Dan kun je op zoek gaan naar informatie die de mantelzorger kan helpen. Dat kan zoiets simpels zijn als: wat is het telefoonnummer van het betreffende wijkteam? Of: hoe is in onze gemeente respijtzorg geregeld?

4 Organiseer een dagje vrij voor de mantelzorger

Bijvoorbeeld door zelf een dagje te mantelzorgen of door respijtzorg in te zetten. Hier vind je meer informatie over respijtzorg:

https://www.mezzo.nl/pagina/voor-professionals/kennisbank/mantelzorg-thema-s/vervangende-zorg-of-respijtzorg

5 Mantelzorgers zijn ook blij met bloemen

Of een briefje, een kaartje, een uitje, een mand met lekkere hapjes, chocola of juist vergeten groenten, een stoelmassage, … , enfin, laat je creativiteit spreken ;-)..

 

6 Ben je zorgprofessional? Verdiep je dan in het SOFA-model

Als de communicatie met de mantelzorger goed verloopt is dat niet alleen fijn voor de zorgvrager en het team, maar ook voor mantelzorger.

Hier vind je meer informatie:

 

7 Ben je leidinggevende? Kaart mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid aan

Organisaties en bedrijven kunnen het mantelzorgen makkelijker maken. Kies voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Hier vind je meer informatie:

 

8 Ben je familielid en nog niet betrokken bij de mantelzorg? Neem zelf ook een stukje mantelzorg op je

Niet alle taken passen bij iedereen. Toch is er vast iets wat je wel kunt doen en wat bij jou past. Vaak is één van de familieleden de vaste mantelzorger en daardoor komt ook alles op die ene persoon neer. Maar dat kan veranderen. Door de mogelijkheden te bespreken en uit te zoeken wat je wel kunt en wilt doen kun je de taken van de vaste mantelzorger verlichten.

 

9 Merk je dat een mantelzorger te veel taken heeft? Benoem je zorg

Te is teveel, behalve tevreden. Praat hierover. Als mantelzorger kun je een tunnelvisie ontwikkelen. Daar kom je in je eentje niet gemakkelijk uit. Dan kan het heel erg helpen als iemand in je naaste omgeving ernaar vraagt. ‘Ik zie, dat je het al een tijdje heel druk hebt. Klopt dat en wordt het je niet teveel?‘ Misschien is het mogelijk een vrijwilliger in te zetten. Of zijn er andere helpers of hulpbronnen die taken kunnen overnemen. Dat kan je samen onderzoeken, zodat de mantelzorger niet te laat (overbelast of burnout) uit de tunnelvisie van het maar door en door gaan ontsnapt. Wijs ook op mogelijkheden om ervaringen met andere mantelzorgers te delen. Dat kan je blik als mantelzorger verruimen. Even van een afstandje kijken en bijvoorbeeld taken schrappen of delegeren, dat geeft lucht.

  • https://www.facebook.com/groups/374862876224043/?ref=group_browse_new word lid van de groep Moeiteloos Mantelzorgen op Facebook
  • kom naar: Herken de 5 valkuilen voor mantelzorgers op 3 en 10 november in Amersfoort

 

10 Merk je dat een mantelzorger financieel in de problemen komt? Kaart het voorzichtig aan.

Natuurlijk is dit alleen een tip als je elkaar goed kent. Toch wordt hier weinig over gesproken door schaamte en dat is jammer. Hier zijn regelingen voor die hij of zij misschien niet kent. En als je financieel krap zit ben je vaak ook niet blij.

Hier vind je meer informatie:

 

Heb je nog meer ideeën? Schrijf ze in het commentaarveld hieronder. Je kan ook altijd je ervaringen delen.

 

Vriendelijke groetjes,

Nanzz van Vliet, coach voor mantelzorgers

Kom ervaringen delen:

3 en 10 november Amersfoort

Herken de 5 valkuilen voor mantelzorgers

Pin It on Pinterest

Share This