Selecteer een pagina

Voor de deur staat een man achterover geleund op zijn rollator. Hij wacht op de taxi. Vandaag is in Hart van Vathorst een middag over domotica en robotica voor mantelzorgers. Indebuurt033, Living Lab van  ROC Midden Nederland organiseren het. Maar is ben vroeg en wacht nog even lekker in het zonnetje samen met de man op zijn taxi. Zou hij er iets aan hebben, al die gadgets?  Of zou hij net als mijn vader digibeet zijn?

 

We staan even zwijgend naast elkaar. ‘Bent u tevreden over de regiotaxi?’ vraag ik. ‘Ja hoor,’zegt hij. Hij zwijgt nog even. Dan kijkt hij me van opzij aan: ‘Je moet soms even wachten, als je belt. Dat snap ik heus wel. Dan drinken ze eerst even hun koffie op. En soms komen ze niet. Dan moet je nog een keer bellen.’

 

We genieten van de zon. Een jonge moeder komt langs. Ze duwt een wandelwagentje. Haar dochter ook, met een pop erin. Het gezicht van de man licht op, maar hij zegt niets tegen het meisje.

 

Mantelzorger

 

‘Mijn vrouw woont hier,’vertelt hij; ‘Ze was vroeger verpleegster. Nu wordt ze zelf verpleegd.’ ‘Hoe vindt ze dat?’ vraag ik.  ‘Wat denk je …’ Hij lacht schamper. In het ziekenhuis, als ze iemand zag, die hulp nodig had, dan liep ze met haar infuus en al eropaf.

 

‘Ze heeft iets waardoor ze altijd moe is. Ze zegt niet veel. Haar zussen en broers zijn allemaal al overleden, het is erfelijk. Ze is de laatste. Op een nacht is ze uit bed gevallen. Ik was net te laat om haar op te vangen. Maar goed, in het ziekenhuis, je kent dat wel, die doktoren.’ Hij kijkt me aan met liefdevolle heldere ogen, die nauwelijks knipperen. ‘Ze mocht niet mee naar huis. Ik heb 20 jaar voor haar gezorgd.’

 

Daar is mijn taxi, ik zal er maar even naartoe gaan. Hij schuifelt weg achter zijn rollator. Ik vraag mij af, wat hij zou hebben gehad aan robotica en domotica? Zou hij zijn vrouw langer thuis hebben kunnen verzorgen met een tillift, een webcam en een bewegingsgestuurd lichtsnoer? Zou hij baat hebben gehad bij een medicijndispenser of een bloeddrukmeter? Ook al leek hij me niet meer in staat om zijn vrouw te tillen, zijn wens om haar thuis te verzorgen bleef me bij na ons gesprek. Volgende keer meer over de gadgets ;-).

 

 

Pin It on Pinterest

Share This