Selecteer een pagina

Zorg goed voor jezelf. Ze zeggen het. Maar hoe doe je dat dan?

Herken je deze situaties?

  1. Je zorgt voor je ouders. Je voelt je al een tijdje doodmoe en je wilt thuiszorg inschakelen voor een paar taken. Maar je ouders vinden het veel fijner, veel meer vertrouwd, als jij het zelf blijft doen.
  2. Je vraagt hulp voor  de mantelzorg aan het wijkteam maar de hulp, die jij nodig hebt wordt niet aangeboden.
  3. Je bent vooral praktisch aan de slag, maar je merkt dat je emotioneel overbelast raakt.

Wat doe je?

Doe je het toch maar zelf? Ga je door en door, ook al merk je dat je over je eigen grenzen gaat? Hoe kun je in zo’n situatie nou beter voor jezelf zorgen? Je kunt je ouders toch niet zonder noodzakelijke zorg laten?

Het is een moeilijke situatie. Het lijkt net alsof handelen de oplossing is (het toch maar zelf doen). Maar op de lange termijn riskeer je overbelasting en zelfs burnout.

Wat kun je doen?

Een goede eerste stap is: praat erover.

Kan je erover praten met de hulpvrager? Kun je overleggen met je ouders en aangeven, dat je overbelast raakt? Soms is het niet meer mogelijk of te belastend. Het kan zijn, dat ouders ineens denken, we vragen te veel van onze dochter en dan maar helemaal niets meer vragen. En dat wil je dus niet bereiken.

Met wie kun je er dan over praten?

De mogelijkheden zijn eindeloos 😉

Praat met je familie, betrokkenen, bekenden, een coach, andere mantelzorgers. Vertel je partner over je vermoeidheid en je stress. Praat met de verenigingen voor mantelzorgers, zoals Mezzo en werkenmantelzorg. Praat met de gemeente of het stads(deel)bestuur, hulpverleners rond de zorgvrager, je manager, collega’s.

Vertel:

  • wat bij jou past en wat je niet wilt doen
  • waar je moe of gestrest van wordt
  • wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt en wat jou helpt

Vind je het moeilijk om zo’n gesprek aan te gaan? Kom ervaringen delen en de 5 valkuilen voor mantelzorgers bespreken op 3 november in Amersfoort. Klik hier. Ik neem contact op.

Ik spreek je graag!

Met vriendelijke groet,

Nanzz van Vliet, coach voor mantelzorgers.

Pin It on Pinterest

Share This